ONLINE EĞITIM SISTEMI KURMAK
Çalışma hayatında ya da çocuğunuzun eğitiminde bir şekilde hayatınıza uzaktan öğrenme sistemleri girmiştir. Pandeminin de etkisiyle şirketler uzaktan çalışmanın daha verimli olabileceğini düşünerek bu teknolojiye yatırım yapmaya başladı. Bir çok bulut tabanlı uzaktan öğrenme sisteminin yıldızı parlama başladı, ancak spesifik ihtiyaçlar olduğunda, ya da mevcut servisler ihtiyaçlarınızı karşılamakta yetersiz kaldığında nasıl bir çözüme odaklanmanız gerekiyor sorusu akıllara geliyor.
Aslında LMS (learning management system) ler uzun süredir gelişmiş ülkelerin sıklıkla yararlandığı sistemler. Uzaktan öğrenme sistemleri denildiğinde ilk akla gelen markalardan biri moodle ile ilgili detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
MOODLE TARİHÇE
İster büyük ölçekli bir işletme, ister kamu kurumu isterseniz bir üniversite için gelişmiş tüm teknolojik özellikleri kullanabileceğiniz bir eğitim sistemi altyapısı kurmak istiyorsanız dünya genelinde bu konudaki en eski ve gelişmiş açık kaynak yazılım olan moodle tüm projelerinizi gerçekleştirebileceğiniz ölçekte çözümler sunar.
Bu makalede moodle açık kaynak online eğitim platformunun tüm özelliklerini, artılarını ve eksiklerini öğrenecek, bazı özellikleriyle neden diğer LMS lerden üstün olduğunu daha iyi anlayacaksınız.
Moodle, Martin Dougiamas tarafından eğitimcilerin bir araya gelebilmesini ve işbirliği sağlaması ile daha fazla kaynağın paylaşılmasını ve üretilmesini sağlamak, eğitim alanlarla uzaktan etkileşimleri artırmak için online kurslar oluşturmasına yardımcı olmak için geliştirildi.
Fikrin oluşumunda Martin Dougiamas’ın 1970 lerde School of the Air’den dersler alması sonucu bu fikri geliştirdi. Online eğitim aracı WebCT ile edindiği deneyimin alternatif bir online öğretim yöntemini araştırmasını sağladığı Curtin Üniversitesi okudu, 1999 da denemelere başladı ve “online öğrenmenin etkinliğini geliştirmek” adlı bir makale hazırladı, seçtiği Moodle kelimesini Moodle PTY LTD olarak tescil ettirdi ve birkaç yıl sonra bu ismi bir forumda açıkladı. 2001 de
Henüz online eğitimin konuşulmadığı bir dönemde bundan tam 19 yıl önce Ağustos 2002 de moodle 1.0 yayınlandı. Fikir hızla benimsendi, 2004 yılında Oxford’da bir toplantıda birçok firma moodle partneri olmak için başvurdu. Daha büyük bir geliştirici kitlesi oluşturan moodle hızla büyüdü ve 2007 yılında ödüllü ve lider bir LMS haline geldi. 2004’te 1000 kayıtlı site varken 2008’de 500.000 kullanıcıya 2010’da ise 50 den fazla ortağa ve 1 milyonun üzerinde kullanıcıya erişti. 2010’da moodle 2.0 duyurulduğunda artık 100 den fazla dil desteği olan uluslararası bir online eğitim platformu olmuştu. 2013 te HTML5 versiyonunun yayınlanmasıyla artık tüm ekran boyutlarında kullanılabiliyordu.
Toplu geliştirmeyi benimsemiş bir topluluk tarafından geliştirilen moodle 2015 tekrar dizayn edildi ve bulut tabanlı ve ücretli MoodleCloud duyuruldu. MoodleCloud geliştirici ekibi kullanıcı deneyimi üzerine odaklandı ve gelişmiş boost temasını duyurdu, 2017 de 100 milyon kullanıcıyı geçtikler ve projenin global anlamda hedefleri olduğunu duyurdular. Bunlar;
- Açık kaynaklı bir çözüm üzerinde çalışma ve öğrenme analitiğine entegre etme - Project Inspire
- MoodleMoot etkinliklerini dünya çapında çok daha fazla ülkeye yaymak
- İlk Eğitim ekibinin kurulması
- Moodle'ın dünyamızı geliştirmek için eğitimcileri güçlendirme misyonunu yeniden teyit etmek
- Moodle Masaüstü versiyonunu oluşturma
Bu gelişmelerden sonra moodle 2017 de bir melek yatırımcı tarafından fonlanmaya başladı, ilk MoodleMoot Kasım 2019’da Barselona’da gerçekleşti. 2020 Martında moodle 145.000 den fazla sitede kullanılmaya başladı ve 190 milyon kullanıcıya ulaştı.
Artık gelişmiş ülkelerde moodle kullanmayı bilen eğitimciler moodle.net üzerinden sertifika alıyorlar, buda bize moodle ın akademik anlamda bir uzaktan eğitim platformu standardı haline geldiğini gösteriyor.
STANDARTLAR
SCORM: Paylaşılabilir İçerik Nesne Referans Modeli (SCORM), istemci tarafı içeriği ile sunucu tarafı öğrenme yönetim sistemi arasındaki iletişimi ve ayrıca LMS ile bütünleşmek için harici olarak yazılmış içeriğin nasıl paketlenmesi gerektiğini tanımlayan bir E-öğrenme standartları ve özellikleri koleksiyonudur. Bu standart ilk kez pentegon tarafından geliştirilip ordu eğitiminde kullanılmıştır. Moodle SCORM1.2 (scorm 2004) ile uyumludur.
CMI için AICC HACP standardı: Havacılık Endüstrisi Bilgisayar Tabanlı Eğitim Komitesi (AICC) tarafından geliştirilmiştir ve harici olarak yazılmış içerik ve değerlendirme paketlerini çağırmak için kullanılır. AICC içerik paketleri Moodle 2.1 ve sonraki sürümlerde desteklenir.
IMS: Open Univercity Of Netherlands tarafından geliştirilen Eğitim modelleme dili altyapısıdır. Moodle Book etkinlikleri IMS İçerik Paketleri kullanabilir.
LTI: Learning Tools Interoperability, öğrenme araçlarının birlikte çalışabilirliği genellikle uzakta barındırılan 3. Taraf araçlarının birbirine entegre olabilmesi için geliştirilmiştir. Moodle standart bir LTI kullanımı sunuyor.
Görüleceği üzere moodle uzaktan öğrenme konusunda standartlaşmış tüm sistemleri destekler ve geliştirilmesine katkı sunar.
ÖZELLİKLER
Moodle’ın özelliklerini sistemi kullananlar ve yönetenler açısından ele alarak 3 başlık altında toplayabiliriz. Genel özellikler, Yönetimsel Özellikler ve Kurs Oluşturma ve Yönetme Özellikleri
Genel Özellikler;
- Modern ve Kullanımı kolay - Kolay kullanılabilir arayüzü ister bilgisayar ister mobil cihazlarda için duyarlı tasarıma sahiptir.
- Kişiselleştirilmiş Panel
- Kullanışlı Araçlar - Forum, wiki sayfaları, sözlük ve daha birçok araç
- Kullanışlı Takvim - Moodle'ın takvim aracı, akademik veya şirket takviminizi, kurs son tarihlerinizi, grup toplantılarınızı ve diğer kişisel etkinliklerinizi takip etmenize yardımcı olur.
- Dosya Yönetimi - MS OneDrive, Dropbox ve Google Drive dahil olmak üzere bulut depolama hizmetlerinden dosyaları sürükle-bırak teknolojisiyle yararlanabilirsiniz.
- Gelişmiş Editor - Her türlü dosya ve medya formatını destekleyen ve tüm tarayıcılarda çalışan editör
- Uyarı Sistemi - Etkinleştirildiğinde tüm ders ve görev atamalarını bildiren, kişisel mesaj gönderilmesi sağlayan uyarı sistemi
- Gelişmeleri İzleme - Eğitimcilerin ve yöneticilerin tüm kursiyerlerin ders ilerleme durumlarını gösteren izleme aracı
Yönetimsel Özellikler;
- Kurs Yönetimi ve Yedekleme
- Gelişmiş Rol Profili ve Yetkilendirme
- Tüm Uluslararası Standartları Destekler (IMS-LTI, SCORM)
- Gelişmiş Takım Çalışma Araçları
- Kolay Bileşen Yönetim Sistemi, Otomatik Güncelleme Takibi
- Sürekli Güvenlik Güncellemeleri
- Detaylı Raporlama ve Log Kayıtları
Kurs Oluşturma ve Yönetme Özellikleri:
- Doğrudan Öğrenme İçin Etkili Araçlar
- Takım Çalışmasına Uygun Altyapı
- Harici Kaynakları Kullanabilme ve Gelişmiş Entegrasyon Altyapısı
- Gelişmiş Multimedya Entegrasyonu
- Grup Yönetimi
- Gelişmiş Not Yönetimi
- Öğrenci Teşvik ve Motivasyon Yönetimi
- İşaretleme ve Tamamlama Takibi
- Güvenlik ve Gizlilik
Moodle’ın detaylı özellik listesi ile web ve app tabanlı karşılaştırma dökümanını incelemek isterseniz tıklayın
Bütün bu özellikleriyle Moodle LMS en kapsamlı online eğitim altyapısını sunuyor diyebiliriz, Türkiye’de bazı online eğitim altyapıları bulunmasına rağmen bu kadar kapsamlı bir sistem henüz bulunmuyor. Bir projemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmelik gereği çalışanların almak zorunda oldukları iş sağlığı ve güvenliği temel eğitimlerinin tekrarları online verilebildiği için moodle altyapısı ile geliştirdiğimiz lms sistemimizde özellikle 3. Parti entegrasyonları rahatlıkla yapabildik. Böylece Moodle sistemini her projeyede uygulanabileceğini test etmiş olduk.
MOODLE VE H5P
Gelişmiş Moodle özelliklerinden bahsederken H5P yi de anlatmak isterim. H5P birkaç senedir popülaritesini yükselten bir format. HTML5 altyapısını destekleyen zengin ve etkileşimli içerik oluşturulabilmeyi sağlayan bu özellikle etkileşimli video lar hazırlanabiliyor, ya da mevcut videolara etkileşim eklenebiliyor, evet yanlış duymadınınız youtube da yayınlanan bir video ya not, soru cevap, test vb. etkileşimli içerik ekleyip videoyu istediğimiz noktasına ileri geri konumlandırabiliyoruz. Ayrıca etkileşimden doğan veriyi örneğin test sonuçlarını moodle veritabanına kaydedebiliyoruz, işin iyi yani tüm bu işlemleri tamamıyla log layabiliyoruz.
Moodle ilk sürümünden itibaren tam bir H5p destekçisidir, kusursuz bir entegrasyona sahiptir. Güncel sürümde oldukça ilerleme kaydedilmiştir. Özellikle pandemi döneminde popülaritesi hızla artan uzaktan eğitim sistemlerinde tüm içeriğin yeniden yorumlanmasına yol açacak kadar etkili bir çözüm olduğunu düşünüyorum.
Detaylı bilgi için h5p.org
MOODLE VE BIGBLUEBUTTON
Bigbluebutton açık kaynak bir webinar uygulamasıdır. Zoom benzeri bir işlemi olmakla beraber açık kaynak ve geliştirici topluluğunun avantajı ile halen 65 dilde varolan küresel bir öğretim platformudur diyebiliriz. Firmanız adına dahili bir online toplantı/eğitim sistemi kurmak istiyorsanız tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Moodle da bigbluebutton ile sorunsuz şekilde entegre edilebilir, bu sistemi kullanarak eğitimlerinizi canlı sınıf özelliği ile online yapabilir, çok şubeli kurumlar için online toplantılar organize edebilirsiniz.
MOODLE'A GEÇİŞ
İster geleneksel basılı eğitim içerikleriniz olsun isterseniz sıfırdan bir uzaktan eğitim sistemi projelendiriyor olun moodle tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kapsamlı bir sistem sunar. Küresel olarak kendini kanıtlamış ve sektör lideri bir çözüm olmasının yanında spesifik ihtiyaçları karşılayabilecek yüzlerce geliştirici tarafından üretilen plugin kütüphanesi ve açık kaynak imkanları sayesinde her türlü projeye uygulanabilir ve entegre edilebilir.
SAAS şeklinde çalışan birçok eğitim oluşturma servisinden yararlanılarak içerik oluşturabilir, mevcut SCORM formatlı eğitimlerinizi kolayca sisteme yükleyebilirsiniz.
Firmamız projelendirme aşamasından tasarım, ihtiyaca uygun yapılandırma, yazılım, 3. Parti entegrasyonları ve sunucu barındırma dahil anahtar teslim uzaktan eğitim sistemi çözümleri üretmektedir. Ayrıntılı bilgi için ozkan@aetelekom.com adresine ulaşabilirsiniz.
Giriş